Lacrosse > Ženský lakros > Reprezentace > HISTORIE A UMÍSTĚNÍ > 2009 MS v Praze, Česká republika

2009 MS v Praze, Česká republika

Datum: 17.6. - 27.6. 2009
Místo: Sportovní areál Slavia, Praha, Česká republika
Týmy: 16 týmů - Anglie, Austrálie, Česká republika, Dánsko, Haudenosaunee, Irsko, Japonsko, Jižní Korea, Kanada, Německo, Nizozemsko, Nový Zéland, Rakousko, Skotsko, USA, Wales

Umístění:
1. USA
2. Austrálie
3. Kanada
4. Anglie
5. Irsko
6. Wales
7. Japonsko
8. Skotsko
9. Česká republika
10. Německo
11. Haudenosaunee
12. Nový Zéland
13. Nizozemsko
14. Rakousko
15. Dánsko
16. Jižní Korea

 

Organizační tým reprezentace ČR:
Martin Mrlík - hlavní trenér
Andrew Hübschmann - asistent trenéra
Filip Bažant - kondiční trenér

Reprezentace ČR:
# 1 Daniela Dřevíkovská (nyní Suchánková)
# 2 Barbara Klimoszková (kapitánka)
# 3 Lenka Pešková
# 4 Anna Kopecká
# 5 Veronika Brychcínová (kapitánka)
# 6 Eva Mahová
# 7 Eva Chudlařská
# 8 Tereza Koubová
# 9 Alice Králíčková
# 10 Kristyna Hnizda
# 11 Adéla Blahovcová
# 12 Michaela Srchová
# 13 Allison Hübschmann
# 14 Anna Dočkalová
# 15 Jana Palajíčková
# 16 Dagmar Merrellová
# 17 Pavla Gründlerová
# 31 Simona Kordačová

 

K šampionátu:
Na přelomu roku 2008/2009 probíhala příprava širšího výběru pro chystané mistrovství světa v ženském lakrose. Česká republika a konkrétně Praha měla tu čest, že se tento šampionát mohl konat právě tady. Ve dnech 17. - 27. června 2009 se ve sportovním areálu Slavia sešlo 16 týmů z celého světa, aby zde ukázaly všechny své natrénované dovednosti a utkaly se o medaile či o co nejvyšší příčky.
Reprezentační výběr pod vedením hlavního trenéra Martina Mrlíka absolvoval zimní přípravu ve sportovní hale, dvě soustředění v Krkonoších a přípravný turnaj v Anglii. Po tomto výjezdu trenér vybral finálních 18 hráček pro nastávající MS.
Před samotným šampionátem bylo odehráno několik přípravných zápasů se zahraničními soupeři, díky kterým se ukázala dobrá fyzická příprava, kterou pro letošní rok měl na starosti kondiční trenér Filip Bažant a také taktika a lakrosové dovednosti, které poslední 2 měsíce trénoval Andrew Hübschmann. Kdykoliv Andrew přiletí do Čech, většinu volného času tráví v Radotíně, kde trénuje hráče a hráčky jakéhokoliv věku.

Letošní šampionát byl rozdělen do 4 základních skupin. Předešlého MS se účastnilo 10 týmů, které se sešly v americkém Annapolis, stát Maryland. Letos se první 2 skupiny složily dle výsledků na minulém MS. V elitní skupině A byly státy Austrálie, USA,  Anglie, Kanada a Japonsko. Ve skupině B se objevilo zbylých  5 týmů z výsledkové tabulky a to Wales, Skotsko, Česká republika, Německo a Nový Zéland. Další dvě skupiny, označené C a C2, byly rozděleny po třech týmech, které se mistrovství účastnily poprvé. Jednalo se o týmy Haudenosaunee, Irsko, Dánsko, Nizozemsko, Rakousko a Jižní Korea.
Česká reprezentace se celý rok pilně připravovala na boje s ostrovními týmy, které jsou našimi odvěkými soupeři. Ze čtyř zápasů v základní skupině české hráčky 2 prohrály a 2 vyhrály. Britské týmy Skotsko a Wales pokořily český tým, ale výsledky nebyly tak jednoznačné jako v minulých letech. Skotsko uniklo s těsným výsledkem 6:8 a Wales 8:12. V zápasech s Německem a Novým Zélandem si česká děvčata spravila chuť a z individuálních akcí se mohla více prosadit. Výsledky 8:4 a 15:3 posunuly český tým k hracímu dni Play-in, v kterém se rozhodovalo o postup k bojům o elitní umístění ve vyšší skupině. V deštivém počasí se tak hrálo jediné utkání dne, Česká republika vs. nováček Irsko. Česká obrana bohužel nebyla tak dravá, aby zabránila americkým hráčkám reprezentujícím Irsko střílet góly. Náskok byl tak razantní, že už nebylo v našich silách ho dohnat. S prohrou 10:21 se tak sen o páté místo vytratil. České hráčky se však potřebovaly soustředit na další utkání, které se nezdálo nijak lehkým. Čekal je tým, který je složen z irokézských kmenů, nacházející se na kanadské půdě, reprezentující pod jednotným názvem Haudenosaunee. Kvůli bouřkám se začátek zápasu skoro o hodinu posunul, naše hráčky vstoupily do zápasu s cílem vyhrát prvních 15 minut. Podobné další malé cíle si dávaly po celou dobu utkání a díky nasazení tak vyhrály 12:7. České poslední střetnutí mistrovství bylo opět se sousedním Německem. Holky s lehkostí sázely jeden gól za druhým a užily si tak jasně zasloužené vítězství 15:5 o deváté místo, které tak bylo náplastí za jejich předešlé prohry.

Na letošní reprezentační tým ženského lakrosu byly velké ohlasy, hlavně že se jedná o nejsilnější složení jaké kdy bylo. Do reprezentace se probojovaly hráčky ze všech týmů v lize - LCC Sokol Radotín, SK Jižní Město, FTVS Retro Teen, LK Slavia Praha a LC Inferno. Kromě toho přijely i dvě zámořské posily a to Allison Hübschmann, hrající lakrosovou divizi 1 za Georgetown University. Allison reprezentovala juniorský český tým v roce 2007 v Kanadě. Další americkou podporou s českými kořeny byla Kristyna Hnizda (Stevenson University), která měla tu možnost hrát se seniorskou reprezentací už v loňském roce na ME ve Finsku. Hráčka s číslem 4 Anička Kopecká, strávila posledních 9 měsíců v americkém lakrosovém týmu Capital Lacrosse Club a získávala zkušenosti pod vedením jedné z nejlepších trenérek USA, Kathy Jenkins.

Pro noviny Městské části Prahy 16 napsala Anna Dočkalová, červenec - srpen 2009, článek upraven

 

 

 

 
ostatní fotky ve Fotogalerii, sekce Ženský lakrosostatní fotky ve Fotogalerii, sekce Ženský lakros
ostatní fotky ve Fotogalerii, sekce Ženský lakros
"Každá dívka sní o tomto dni..." Pozvánka na finálový den MS 2009
pozvánka na MS 2009 v Praze
hráčky reprezentace zvou na MS 2009 v Praze

Nábor

www.lacrosse.cz/nabor1

Právě se hraje

 

Anketa

Jaký formát má mít mužská soutěž sixes?
Celkem hlasů 138